KIK VAGYUNK ÉS MIVEL FOGLALKOZUNK?

Tudtad? A BioLife plazmaközpontok anyavállalata a több mint 240 éves Takeda globális biotechnológiai-gyógyszeripari  vállalat. A cégcsoport plazma üzletágának tevékenysége lefedi a teljes folyamatot a gyógyszerkutatástól a plazma gyűjtésén és feldolgozásán át a gyógyszer gyártásig és forgalmazásig. A Takeda a világ több mint 80 országában van jelen és több mint 200 plazmaközpontot üzemeltet BioLife márkanév alatt, elsősorban az USA-ban, valamint Ausztriában és Magyarországon. 

A cégcsoport 22 féle plazma alapú gyógyszerkészítményt gyárt, többek között a hemofília és a veleszületett immunhiány kezelésére. A hazai központjainkban gyűjtött plazmát a Takeda európai üzemeiben dolgozza fel, melyből több készítmény is tb-támogatás mellett biztosított a magyar betegeknek. Tudj meg még többet a Takedáról! >> https://www.takeda.com/hu-hu/

Jelenleg hazánkban 10 korszerű plazmaközpontot működtetünk 8 nagyvárosban: Budapest (2), Miskolc, Debrecen, Eger, Nyíregyháza, Pécs (2), Szeged, Kecskemét. Cégcsoportunk vezető szerepet tölt be a legmagasabb minőségű vérplazma gyűjtésében. A vérplazmát nem lehet mesterségesen előállítani, viszont számtalan, olykor életmentő terápia alapanyaga. Munkatársaink sokéves tapasztalatukkal és szakértelmükkel biztosítják a biztonságos és kellemes plazmaadást, amit a plazmaközpontjainkat évente választó mintegy 20.000 plazmaadó is megerősít.

Mindennapi motivációnk az a tudat, hogy a plazmát nem lehet mesterségesen előállítani, és munkánkkal jelentősen hozzájárulunk az életmentő terápiák iránti egyre növekvő igény kielégítéséhez.

Emberség, teljes élet!
 

Tudj meg még többet a Takedáról! >> https://www.takeda.com/

A PLAZMAKÖZPONTOK TÖRTÉNETE

A plazmafrakcionálás születése (1940)

A plazmafrakcionálás története Edwin Cohn amerikai biokémikus munkásságáig, és az 1940-es évekig nyúlik vissza. A második világháború alatt Cohn és kollégái kifejlesztettek egy módszert az emberi plazmából történő fehérjék kivonására, amelyekre akkoriban nagy szükség volt. Ezt az eljárást az ipar is átvette a sebesült katonák kezelésére szolgáló termékek előállításához.

A PLAZMAKÖZPONTOK TÖRTÉNETE

A plazmaferezis kifejlesztése (1950)

Dr. Josep Antoni Grifols Lucas – spanyol kutató – kidolgozza a plazmaferezis eljárását. Megállapítja, hogy a véradással ellentétben a plazmaadás kíméletesebb a szervezet számára, mivel csak a vér folyékony komponensét veszik le. Ez segít a donoroknak abban, hogy gyakrabban adjanak plazmát anélkül, hogy egészségüket veszélyeztetnék. Ez tette lehetővé, hogy hatékonyabban reagáljanak a plazma iránti keresletre.

A PLAZMAKÖZPONTOK TÖRTÉNETE

Számos modern gyógyszer alapköve (1953)

Johann Eibl és Otto Schwarz osztrák kémikusok, valamint Wilhelm Auerswald fiziológus megalapítják Bécsben az Osztrák Hemoderivatívumok intézetét. Ez az intézet a későbbi Immuno AG alapköve. 

A PLAZMAKÖZPONTOK TÖRTÉNETE

Áttörés Bécsben (1964)

Bécs a mai napig a plazma alapú gyógyszerek gyártásának egyik globális központja. Már annak idején is fontos gyógyszereket, például alvadási faktorokat tudtak plazmából előállítani. Ausztria, mintegy 7,5 millió literes összmennyiséggel, a plazmafeldolgozási kapacitást tekintve az USA után a második helyen áll a világon. 

A PLAZMAKÖZPONTOK TÖRTÉNETE

Mérföldkő az operatív orvoslásban (1978)

Engedélyezik a Thomas Seelich által kifejlesztett, a sebészeti technikákat forradalmasító fibrinragasztót. A klasszikus sebészeti varrat helyett mostantól lehetőség van a sebszélek beragasztására, a korábban irányíthatatlan vérzések megállítására és általában a sebgyógyulás felgyorsítására. 

A PLAZMAKÖZPONTOK TÖRTÉNETE

Plazmagyűjtés Ausztriában – kiváló európai példa (1990)

Az első bécsi plazmaközpontot követve további központok nyílnak Grazban, Salzburgban, Welsben, Innsbruckban és Linzben, alkalmazkodva az értékes nyersanyag iránti folyamatosan növekvő kereslethez. Ausztria úttörő szerepet tölt be a plazma alkalmazása terén Európában. 

A PLAZMAKÖZPONTOK TÖRTÉNETE

A kiemelkedő osztrák teljesítmény világméretűvé válik (1996)

A Baxter AG, egy amerikai székhelyű globális gyógyszeripari és orvostechnikai eszközgyártó vállalat megvásárolja az Immuno csoport részvényeit, és Immuno-Baxter AG néven egyesül vele. A következő évben az amerikai Baxter gyógyszeripari csoport a teljes Immuno AG-t átveszi. 

A PLAZMAKÖZPONTOK TÖRTÉNETE

A BioLife születése (2015)

A Baxter biotechnológiai részlege 2015-ben évben Baxalta néven önálló útra lép. A Baxalta nagy hangsúlyt fektet a ritka betegségek gyógyszereinek előállítására. A Baxalta keretében a vállalathoz tartozó hat Ausztriai és közel száz Amerikai plazmaközpontjának külső megjelenése is megváltozik, és innentől BioLife márkanév alatt fogadja hűséges plazmaadóit. 

A PLAZMAKÖZPONTOK TÖRTÉNETE

Vascular Nyíregyháza, Pécs, Szeged valamint Sanaplasma Pécs és Kecskemét centrumok nyitása (2016)

A Vascular Plazma 2016 januárjában nyitotta meg első centrumát Nyíregyházán a Nyír Plázában, amit még abban az évben két további centrumnyitás követett: Pécs Király utca 66. (2016. július), Szeged Dóm tér 3-4. (2016. augusztus).

A Sanaplasma első két centrum nyitására 2016 októberében került sor Pécsen a Centrum üzletközpont emeletén és Kecskeméten a Malom Bevásárlóközpontban. 

A PLAZMAKÖZPONTOK TÖRTÉNETE

Küzdelem a ritka betegségek leküzdésében (2016)

A brit-ír gyógyszeripari csoport, a Shire felvásárolja a Baxaltát a BioLife plazmaközpontokkal együtt, és globális piacvezetővé válik a ritka betegségek kezelése területén. Az emberi vérplazmából készült terápiákat számtalan ritka betegség (pl. vérzékenység, immunhiány) kezelésére használják. 

A PLAZMAKÖZPONTOK TÖRTÉNETE

A Vascular plazma központok csatlakoznak a Takedához (2019)

A Takeda vállalatcsoport 2019 májusában jelentette be a Vascular Plazma központok felvásárlását. A Takeda egy nemzetközi biogyógyszeripari vállalat több mint 75 év tapasztalattal a plazma alapú terápiák kutatásában, plazma gyűjtésben és gyógyszer gyártásban, forgalmazásban. A világon több mint 200 plazmaközpontot működtet BioLife név alatt elsősorban az USA-ban, továbbá Ausztriában. A hazánkban gyűjtött plazmát európai gyáraiban dolgozza fel, az ott készült készítményekből több, a hemofília kezelésében alkalmazott készítmény is tb-támogatással elérhető a magyar betegek számára. 

A PLAZMAKÖZPONTOK TÖRTÉNETE

TOP 10 gyógyszeripari vállalat (2019)

A Takeda gyógyszeripari vállalat valaha volt legnagyobb külföldi felvásárlási akciója keretében felvásárolja a Shire-t. A Takeda a világ 10 legnagyobb gyógyszeripari vállalatának egyikévé válik, lehetővé téve, hogy világszerte még több beteg számára biztosítson fontos terápiákat. 

A PLAZMAKÖZPONTOK TÖRTÉNETE

A BioLife megérkezett Magyarországra! (2022)

Szeptembertől már minden központunk megújult külsővel, egységesen az új BioLife márkanév alatt, de a jól megszokott, kedves és profi szakembergárdával vár benneteket!


Emberség, teljes élet.

KI IS AZ A TAKEDA?

2019-ben a Vascular és a Sanaplasma plazmaközpontok a Takeda – vezető globális értékalapú és kutatásorientált biotechnológiai-gyógyszeripari vállalat – részévé váltak. A Takeda központja Japánban található, és ide kötődik a vállalat eddigi 240 éves története is. A Takeda elkötelezett az életet megváltoztató terápiák kutatása és hozzáférhetővé tétele iránt; minden tevékenységét a betegek, az emberek és a bolygó iránti elkötelezettség vezérli. A Takedánál a plazmaalapú terápiák területén több mint 75 éves tapasztalatra építhetünk. Munkatársaink a világ mintegy 80 országában elkötelezettek a betegek életkilátásainak és életminőségének javítása, illetve az egészségügyi partnerekkel való együttműködés mellett.

TAKEDA MAGYARORSZÁG

MINŐSÉG ÉS BIZTONSÁG

A minőség és a biztonság cégünk legfőbb prioritásai. Nem kötünk kompromisszumot a donorok biztonsága és a pácienseink számára készített terápiák minősége terén.

A plazma kinyerése és feldolgozása már most is rendkívül szigorú jogi szabályozás alá esik, amelyet az illetékes hatóságok rendszeresen felülvizsgálnak.

A hatósági ellenőrzéseken kívül mi magunk is rendszeres ellenőrzéseket végzünk plazmaközpontjainkban, hogy mindig a legmagasabb színvonalat garantálhassuk.

Plazmaközpontjainkban számos intézkedés van érvényben annak érdekében, hogy plazmaadóink számára a legmagasabb szintű biztonságot nyújtsuk. Ilyenek a rendszeres orvosi vizsgálatok és az orvossal folytatott személyes megbeszélések, a steril, egyszer használatos anyagok és a hosszú évek során tesztelt plazmaferezis készülékek használata, valamint az intenzív gondoskodás a donáció során.

Ugyanakkor a betegeink számára is a legmagasabb szintű biztonsági és minőségi szabályozással rendelkezünk. Ahhoz, hogy egy donáció során levett plazma egyáltalán a termelésbe kerüljön, 6 hónapon belül ugyanattól a donortól származó második donációra – úgynevezett referenciadonációra – van szükség. Minden donációt többször tesztelünk, mielőtt gyártásra bocsátanánk, és a gyártási folyamat során is több minőségi és biztonsági eljárást alkalmazunk.

Adatvédelem

A PPTA BÜSZKE TAGJA

A Plasma Protein Therapeutics Association (PPTA) [Plazmafehérje-terápiás társaság] egy globális szövetség, amelynek célja, hogy világszerte biztosítsa a biztonságos és hatékony plazmafehérje-terápiák elérhetőségét és hozzáférhetőségét a betegek számára.


A PPTA tagvállalatai a jogszabályi követelményeken túlmenően elkötelezték magukat a plazmadonációra és frakcionálására vonatkozó önkéntes szabványok betartása mellett. Ezek a szigorú programok a tagvállalatok folyamatos fejlesztésre és minőségbiztosításra irányuló erőfeszítéseit fejezik ki.

A világszerte valamennyi beteg számára garantált minőség és biztonság mindig az első helyen áll.

Első alkalom Rendszeres donor