Szeptembertől már hazánkban is nyolc nagyvárosban, összesen tíz plazmaközponttal várja a vérplazmaadókat a világ egyik vezető plazmahálózata a BioLife, amely a Takeda biogyógyszerészeti vállalatcsoport tagja. A nyolc város: Budapest, Pécs, Eger, Kecskemét, Miskolc, Debrecen, Nyíregyháza és Szeged


A Takeda-csoport BioLife üzletága a plazmaellátás teljes vertikumát lefedi, a kutatás fejlesztéstől a plazma gyűjtésen és feldolgozásán át a plazmaalapú terápiák előállításáig, és végül a plazaalapú terápiákra szoruló betegek kiszolgálásáig. A vérplazma iránt világszerte egyre nő az igény, és az ellátás szempontjából meghatározó, hogy hányan, milyen rendszerességgel adnak vérplazmát.

„A BioLife-integráció révén, amelynek a mostani arculatváltás is a része, a donorjaink a legmagasabb szintű egészségügyi biztonsági előírásokat élvezhetik, amelyet egy, a maga területén meghatározó innovatív világcég nyújt. A Takeda az értékes nyersanyagból több mint 20 különböző plazmaalapú terápiát állít elő. Donorjaink nagyon büszkék lehetnek arra, hogy segítségükkel óriási változás következhet be a betegek életében" ‒ mondja Dr. Nyerges Judit, a BioLife Plazma Hungary Kft. ügyvezető igazgatója.


Mi a vérplazma és hogyan kerül sor a levételére?

A vérplazma a vér világos, sárgás része. Főként vízből, ásványi sókból és fehérjék­ből áll. Egyedülálló biológiai összetétele miatt mesterségesen nem állítható elő, ezért számos terápiához és a gyógyszergyártásban is nélkülözhetetlen. A plazma alvadási faktorokat, immunglobulinokat, albumint és számos egyéb olyan fehérjét tartalmaz, amik sok esetben életet menthetnek. A gyógyászatban alkalmazott vérplazma önkéntes donoroktól származik. A vérplazmából létfontosságú gyógyszerek készülnek többek között hemofíliás betegek, veleszületett immunhiánnyal élők, csontvelő- és szervátültetettek, súlyos égési sérültek, máj- és vesebetegek, és hepatitisz B-ben szenvedők számára. A vérplazma levételére plazmaferezissel kerül sor a plazmaközpontokban. A plazmaferezis az egészségügyben régóta ismert és széles körben alkalmazott biztonságos folyamat, amely nagyon hasonlít a véradásra. A különbség, hogy csak a vér plazma-összetevőjének levételére kerül sor, a modern plazmaferezis gép a vörös és fehérvérsejteket, vérlemezkéket zárt, steril rendszerben visszajuttatja a donor szervezetébe, míg a vérplazmát a plazmazsákba gyűjti. 


 A BioLife világszerte több mint 200 plazmaközpontot üzemeltet, és az alkalmazottainak száma több mint 8000 fő. A hazai vállalatcsopot 200 feletti munkavállalónak biztosít munkalehetőséget hazánkban. A BioLife Plasma Services, az elmúlt négy évben megduplázta globális plazmagyűjtő központjainak számát, és tovább bővíti azt, hogy kielégítse az egészségügyi ellátás és a rászoruló betegek szükségleteit. 

A donorok kiválasztásánál az elsőrendű szempont a plazmaadók egészségének védelme, ezért csak egészséges, 18 évet betöltött, de 60 évnél nem idősebb, legalább 50 kg de nem több mint 150 kg súlyú felnőtt adhat plazmát. A jelentkezők orvosi szűrésen esnek át, és ha valakiből visszatérő donor lesz, annak is minden alkalommal részt kell vennie orvosi vizsgálaton, rendszeres ingyenes laborvizsgálat mellett amelyet természetesen a plazmaközpont biztosít helyben.


Nagyon fontos hogy két plazmaadás között legalább 72 órának kell eltelnie mert ennyi idő szükséges a szervezetnek a fehérje visszapótlására. Egy plazmaadás kb 45-60 percig tart, kényelmes, igényes relaxáló környezetben. „Sok plazmaadónk jelzi vissza, hogy a társadalmi segítségnyújtás ezen formája számára egyúttal a pihentető én idő is. Értékelik, hogy a nálunk eltöltött idejükért kompenzációként juttatásban is részesülnek. Ezen kívül természetesen minden plazmaadást követően szendvicset és üdítőt, kávét biztosítunk. Legtöbb donorunk igen nagyra értékeli, hogy rendszeres szűrésen vehetnek részt térítésmentesen, sorbanállás nélkül” – mondja dr. Nyerges Judit. 

„Nagy öröm a számomra, hogy új megjelenéssel, világszínvonalú környezetben várhatjuk a donorjainkat, és hogy ezzel is meg tudjuk hálálni azt, hogy donációikkal hozzájárulnak számos beteg életének javításához, vagy éppen megmentéséhez. A szűréseknek és orvosaink tanácsainak köszönhetően a plazmaadókban rendszerint tudatosodik, hogy mekkora kincs az egészségük, és ez sokakat hozzásegít egy egészségtudatos életmód kialakításához is, hiszen egy plazmaadónak sok folyadékot kell fogyasztani, kerülve a zsíros ételeket és előnyben részesítve a fehérjedús táplálkozást” – foglalja össze Dr. Nyerges Judit.

A plazmaadás lehetőségeiről és tudnivalóiról a leendő donorok a BioLife plazmaközpontokban illetve a BioLife weboldalán kaphatnak részletes felvilágosítást.